ISIK NET OYUN SALONU

ISIK NET OYUN SALONU SAKARYA KARASU HAKKINDA YERLI  SILAH FOTOGRAF GALERISI MSN HAKKINDA BILMEK ISTEDIKLERINIZ ILETISIM SAKARYA 1 BILGISAYARLAR  HAKKINDA BILGILER ISIKNET  RESIM ARSIVI SAKARYA RESIM ARSIVI ESKI ADAPAZARI RESIM ARSIVI SAKARYA DEPREM ARSIVI SAKARYA 2 SAKARYA DEPREM ARSIVI 2 SAKARYA SPOR

İNTERNET TARIHI

İnternetin köklerini 1962 yılında J.C.R. Licklider'in Amerika'nın en büyük üniversitelerinden biri olan Massachusetts Institute of Tecnology'de (MIT) tartışmaya açtığı "Galaktik Ağ" kavramında bulabiliriz. Licklider, bu kavramla küresel olarak bağlanmış bir sistemde isteyen herkesin herhangi bir yerden veri ve programlara erişebilmesini ifade etmişti. Licklider 1962 Ekim ayında Amerikan Askeri araştırma projesi olan İleri Savunma Araştırma Projesi'nin (DARPA - Defense Advensed
Research Project Agency) bilgisayar araştırma bölümünün başına geçti. MIT'de araştırmacı olarak çalışan Lawrance Roberts ile Thomas Merrill, bilgisayarların ilk
kez birbirleri ile 'konuşmasını' ise 1965 yılında gerçekleştirdi.

1966 yılı sonunda Roberts DARPA'da çalışmaya başladı ve "ARPANET" isimli projesi önerisini yaptı. ARPANET çerçevesinde ilk bağlantı 1969 yılında dört merkezle yapıldı ve ana bilgisayarlar arası bağlantılar ile internetin ilk şekli ortaya çıktı. ARPANET'İ oluşturan ilk dört merkez University of California at Los Angeles (UCLA), Stanford Research Institute (SRI), University of Utah ve son olarak University of California at Santa Barbara (UCSB) idi (Gromov, 1998).

Kısa süre içerisinde birçok merkezdeki bilgisayarlar ARPANET ağına bağlandı.
1971 yılında Ağ Kontrol protokolü (NCP-Network Control Protokol)ismi verilen bir protokol ile çalışmaya başladı. 1972 yılı Ekim ayında gerçekleştirilen Uluslararsı Bilgisayar İletişim Konferansı (ICCC- International Computer Communications Conference) isimli Konferansta, ARPANET'in NCP ile başarılı bir demontrasyonu gerçekleştirildi. Yine bu yıl içinde elektronik posta (e-mail) ilk defa ARPANET içinde kullanılmaya başladı. NCP'DEN daha fazla yeni olanaklar getiren yeni bir protokol,
1 Ocak 1983 tarihinde İletişim Kontrol Protokolu (Transmission Control Protokol/ internet protokol - TCP/IP) adıyla ARPANET içinde kullanılmaya başladı. TCP/IPbugün varolan internet ağının ana halkası olarak yerini aldı.

1980 yılların ortasında Savunma Bakanlığı'na bağlı (DoD) Amerikan askeri
bilgisayar ağı, ARPANET'ten ayrıldı ve MILITARY NET adı ile kendi ağını kurdu. 1986 yılında Amerikan bilimsel araştırma kurumu 'Ulusal Bilim Kuruluşu' (NSF), ARPANET
için ülke çapında beş büyük süper bilgisayar merkezi kurulmasını içeren kapsamlı bir öneri paketi öne sürdü. ARPANET Amerikan hükümetinin sübvansiyonu ile NSFNET olarak düzenlendi. 1987 yılında yeniden düzenlediği internet yapılanması planı ile NSFNET yedi bölgesel nokta üzerinde 1.5 Mb/s (daha önce 56 Kb/s idi) güçlü bir omurgayı işleteceğini duyurdu.

NSFNET Merit olarak adlandırılan Michigan Eyaletindeki üniversitelerin organizasyonu ile NSF'in yaptığı bir anlaşma doğrultusunda işletilmeye başlandı. NSFNET'in işletilmesine bir süre sonra Merit'in yanında ABD'nin dev bilgisayar firması IBM ve haberleşme firması MCI dahil oldu. NSFNET'in işletilmesine yönelik 1990 yılında oluşturulan bu birlik 'İleri Ağ Hizmetleri' (ANS-Advance Network

1990 yılında NSFnet ile özel şirketlerin ortak işletmesi ile başlayan özelleştirme
süreci, 1995 yılı mayıs ayında NSF'nin internet omurga işletmeciliğinden tamamen çekilmesi ile tamamlandı. 1995 yılından itibaren ABD internet omurga işletimi
tamamen özel işleticilerinin elindedir.

Internet‘e çeşitli şekillerde, başlangıcından 1994 yılı sonuna kadar 110 ülke, 10,000 bilgisayar ağı, 3,000,000 dan fazla bilgisayar ve 25 milyonu aşkın kullanıcı bağlanmıştır. Bu sayı, Web Sayfası kavramının kullanıma girdiği 1995 yılı içinde büyük bir patlama göstermiş ve 60 milyon’a ulaşmıştır. Bu sayının 1996 yılı içinde de, her ay yüzde 10 artması beklenmekteydi. Ve şu an Türkiye' de 5 Milyon, Dünyada toplam 300 Milyon İnternet kullanıcısı olduğu sanılıyor. Görüldüğü üzere Internet büyük bir hızla dünyanın her köşesine din, dil, ırk ve ülke ayrımı yapmadan erişmektedir. Şu an yeni yüzyılın en büyük iletişim ve reklam araçlarının başında gelmektedir.
Internet, teknik olarak, TCP/IP protokolü ile desteklenen pek çok servis sunar. Örnek olarak, Internet erişimi olan bir kullanıcı, eğer kendisine yetki verilmişse, Internet’ e bağlı diğer herhangi bir bilgisayardaki bilgilere erişebilir, onları kendi bilgisayarına alabilir, kendi bilgisayarından da Internet erişimi olan başka bir bilgisayara dosya/bilgi gönderebilir. Bu özellik, dosya transfer protokolü olarak bilinir. Benzer şekilde, Internet üzerindeki kullanıcılar birbirlerine elektronik posta gönderebilirler.

İçerik bakımından ise, Internet’ in sundukları bazen insan hayal gücünü zorlayacak boyutlara varmaktadır. Vizyondaki filmlerin kısa tanıtımlarını kolayca evimizdeki ekrana taşıyabilir ya da Amerikan Kongre Kütüphanesi’ nde tarama yapabiliriz, TÜBİTAK arşivine bağlanıp Bilim ve Teknik dergilerinin yeni ve eski sayılarını tarayabilir, yazıları okuyabiliriz, Hacettepe Üniversitesi’ ne uzanıp o anki Beytepe Kampüsü sıcaklıklarını grafiksel olarak görebiliriz, katılmak istediğimiz bir bilimsel toplantıya bildirimizi Internet üzerinden gönderebiliriz. Örnekleri arttırmak mümkün; NASA servislerine bağlanıp, son uydu fotoğraflarını tarayabiliriz, şiir arşivlerine bağlanıp şiirler okuyabiliriz. Son yıllarda geliştirilen World Wide Web ve (yavaş yavaş unutulmasına rağmen, o bir klasikti) Gopher gibi modern Internet araçları ile bilgiye ulaşım daha da kolaylaşmış, ulaşılabilecek bilgiler ve sunulan servisler miktar ve çeşit olarak artmışlardır. Internet’ in sundukları; onu kullananların istekleri, hayal güçleri ve gelişen Internet teknolojisi ile hep artmaktadır.

Internet, bilgiye ulaşmayı kolaylaştırmak için değişik ‘bilgi tarama’ yöntemleri de sunar. Bu servislerden bazıları; Archie, Veronica, Jughead, Whois, Virtual Libraries olarak listelenebilir. Internet’ in sundukları çok geniştir ve bu kadar bilgi arasında, bilinçsiz bir kullanımla, insan yolunu çok kolay kaybedebilir.
Internet' e kişisel bağlantı için bir bilgisayara, bir modeme, bir telefon bağlantısına ve servis sağlayıcıdan alınmış kullanıcı şifresine gereksinim vardır.

BILGISAYAR TARIHI

Yüzyılımızın belki en önemli buluşu olan bilgisayarlar, artık günlük yaşantımızın her aşamasına girmeye başladı. Bu cihazlar önceleri belirli amaçlar için kullanılabilmesine karşılık, zaman içinde boyutlarının küçülmesi ve ucuzlaması sonucunda her alanda kullanılır olmuştur.

Bilgisayar tarihçesine bir göz atarsak, bilgisayar fikrinin çok eskilere dayanmadığını görürüz. Daha 1830'larda Charles Babbage(1792-1871) fark makinasını ve ardından analitik makinayı yapmasıyla hesaplama işlerinin elektro mekanik araçlara yaptırılması ve sonuçların elde edilmesi görüşü doğmuştu. Charles Babbage yaptığı bu makinalar ile başarılı sonuçlar elde edememesine rağmen, bilgisayarların temelinin onun tarafından atıldığı kabul edilmektedir.

1850 yılında George Boole kendi adıyla anılan ve sadece 1 ve 0 rakamlarının kullanıldığı Boole Cebiri sistemini bularak, bilgisayarların gelişimi üzerinde önemli rol oynamıştır.

1890'da Herman Hollerith tarafından, delikli kartlarla bilgilerin yüklenebildiği ve bu bilgiler üzerinde toplama işlemlerinin yapılabildiği bir elektro mekanik araç geliştirdi. Bu hesaplayıcı ABD'nin 1890 nüfus sayımında başarılı biçimde kullanıldı.

İlk analog bilgisayar 1931 yılında Vannevar Bush tarafından gerçekleştirildi. Buna karşılık, ilk sayısal bilgisayarı George Stibiz 1939'da New York'taki Bell Laboratuvarında üretti. Stibiz ikili sistemi bu makinaya uygulayarak komplex sayılarla aritmetik işlemler yapılmasını sağladı.

Bilgisayarlar konusunda en önemli ve hızlı gelişmelerin 2. Dünya Savaşından sonra başladığı görülüyor. Haward Aitken IBM ile işbirliği yapmak suretiyle 1944'de MARK I'i tamamladı. Bu bilgisayar küçük kapasiteli olmasına rağmen o günün koşullarında büyük bir başarı olarak kabul edildi. MARK I'e bilgiler delikli kartlarla veriliyor ve sonuçlar yine delikli kartlarla alınıyordu.

Bir grup bilim adamı tarafından 1945'de ENIAC isimli bir bilgisayar yapıldı. ENIAC askeri amaçlar için geliştirildi. Radyo lambaları kullanılıyordu ve MARK I'e göre oranla oldukça hızlıydı. Bu bilgisayar ile elektronik bilgisayara geçiş başlamış ve mekanik donanım yerini elektronik devrelere bırakmıştır.

Ticari amaçlarla kullanılabilen ve seri halde üretimi yapılan ilk bilgisayar UNIVAC I oldu. Bu bilgisayarın giriş-çıkış birimleri manyetik bant idi ve bir yazıcıya sahipti. Aynı yıllarda IBM 701 bilgisayarı piyasaya çıktı. Bu bilgisayarın vakum tüplü ve basit biçimde programlanabilen bir yapısı bulunuyordu. IBM firması 1958'den itibaren bilgisayarda vakum tüpleri yerine diot ve transistörleri kullanmaya başladı. Buna bağlı olarak daha küçük, hafif ve daha az ısınan bilgisayarlar pazarlandı. Ayrıca bilgi depolama ortamları olarak disk ve tamburlar kullanılmaya başlandı.

1964 yılından itibaren transistörlerin yerini bütünleşik devrelerin alması bilgisayar alanındaki gelişmelere ivme kazandırmış; daha hızlı, güvenilir ve maliyeti daha ucuz bilgisayarlar üretilmeye başlanmıştır. 1970 yılından itibaren geniş çapta bütünleşik devrelerin kullanılmaya başlanmasının bilgisayar devrimine yeni boyutlar kattığı görülmüştür. Özellikle 1993 yılından itibaren geniş bellekli ve hızlı bilgisayarlar yanısıra güçlü programlama dilleri ve işletim sistemlerinin ortaya çıktığı dikkatleri çekmektedir. Artık eski bilgisayarlarda kullanılan çekirdek bellek yerine daha ucuz manyetik iç bellekler kullanılmakta ve bilgisayar maliyetleri gün geçtikçe düşmektedir.

ISIKNET OYUN SALONU

IYI EGLENCELER

A D S L

ADSL nasıl çalışır ?

ADSL, mevcut telefon hattını daha efektif kullanmak amacıyla sayısal kodlama tekniği ile kullanıcıya geniş bant imkanı sağlamaktadır. Dolayısıyla bu teknoloji data ve ses şebekelerini aynı anda kullanmamıza olanak sağlar.

PSTN modemlerinde kullanılan hızla ADSL hızı arasında fark var mıdır?

Modemler aracılığıyla, en fazla 56 Kbps hızla internet'' e erişmek mümkün olurken, ADSL ile veri transfer hızınız 10 kat artıyor.

ADSL ne kadar hızlı ?

ADSL, hat uzunluğu, hatta kullanılan bakır kablonun çapı ve kullanılan modemin tipine bağlı olarak kullanıcıya 8 Mbps downstream (bilgi çekme) ve 1 Mbps upstream (bilgi gönderme) hızı sağlar. (Şirketimiz yüksek 2048/512 Kbps hızında hizmet vermektedir.)

ADSL'' in avantajları nelerdir ?

Ses ile veri ayrı kanallardan gittiği için bağlantı kesintiye uğramadan , PSTN hattı üzerinden her zaman yüksek hızda, kesintisiz internet erişimi,

 

Bakır tel üzerinden aynı anda internet ve ses faks özelliği

 

Donanım ve kurulum maliyetlerinin düşük olması,

 

Bağlanamama veya hattan düşme gibi sorunlar yaşanmaması,

 

Herhangi bir enerji kesintisinde telefon hizmetinin aksamadan devam etmesi,

 

Mevcut alt yapıyı kullanıyor olması nedeni ile alternatif erişim seçeneklerine göre kullanım maliyetinin oldukça düşük olması v.b.

 

 

ADSL ile internete bağlıyken telefon görüşmesi yapılması hızda düşüşe neden olur mu ?

Telefon servisinden ses haberleşmesi, 4 Khz ve altı frekanslarda gerçekleşmektedir. ADSL ve benzer servisler ise bunun çok üstünde frekanslarda çalışır. Bu açıdan yapılan telefon görüşmesi hiçbir şekilde internetteki çalışma hızını etkilemez.

ADSL ile internete bağlanıldığında telefon hattı meşgul olur mu ? 

İnternete bağlı iken telefonunuz meşgul olmaz.Çünkü aynı hat üzerinde olmakla birlikte farklı frekans aralıkları kullanılmaktadır.

ADSL ile internete bağlı kalma süresi nedir?

ADSL ile internete erişimde süre sınırlaması yoktur. 7 gün 24 saat 365 gün bağlı kalınabilir.

ADSL kullanıcılarının artması durumunda bant genişliği değişir mi ?

Şirketimiz ADSL kullanıcılarının bağlandığı ASAM cihazları bir biri arasında ve omurgaya backbone STM-1 155 Mbps gibi çok yüksek bağlantılarla bağlıdır.Böylece ayı santralden bağlanan kullanıcı sayısı artışı kullanıcıların bant genişliklerini etkilemeyecektir. 

ADSL bağlantısı yerel ağ vasıtasıyla paylaşılabilir mi ?

Tek bir ADSL bağlantısı ile çok sayıda bilgisayar aynı anda internete erişebilir.

ADSL bağlantısı nasıl olur ?

ADSL, de kullanılan iki tür modem vardır.

1.İç modem

2.Dış modem

Ethernet üzerinden, ATMF modem, RJ 11 Konnektör vasıtasıyla PC, Laptop yada telefon hattına bağlanır.

XDSL nedir ?

HDSL'' den VDSL'' e uzanan dijital abone hattı teknoloji ailesi xDSL olarak tanımlanır.

DSL (Digital Subscriber Line ) diğer adlandırılmasıyla uzak erişimin geleceği ( The Future of Remote Access ); Lokal bölgede Telekom santralı ile kullanıcı arasında telefon için çekili alt yapıda kullanılan bir çift bakır tel üzerinden, yüksek hızlı veri (data ) ve ses (voice) iletişimini aynı anda sağlayabilen, 1997'' nin ikinci yarısında kullanıma sunulan bir veri iletişim teknolojisidir.

Söz konusu tel uzunluğuna bağlı olmak üzere çeşitli tipleri bulunmakta olup bunların mesafeye göre veri aktarım hzları;

 


IDSL

 

18.000 feet

 

6 km

 

128 Kbp/s

 

SDSL

 

12.000 feet

 

4 km

 

768 Kbp/s

 

ADSL (CAP)

 

17.000 feet
12.000 feet

 

5.7 km
4 km

 

1.5 Mbp/s
7.0 Mbp/s

 

VDSL (F/O)

 

4.500 feet
1.000 feet

 

1.5 km
330 m

 

13 Mbps/s
52 Mbp/s

 

En yaygın olarak kullanılan DSL ailesi üyesi, ADSL ve SDSL''dir. DSL ürünlerinin en belirgin faydası, veri hızı ve kullanılan donanım maliyetinin yapılan işe oranla son derece düşük olmasıdır. Hız karşılaştırması yapıldığında, bugünün en hızlı anolog modeminden 200 defa daha hızlı erişim sağlamak mümkündür.

DSL nasıl çalışır ?

DSL teknolojileri ile karışık şifreleme ve modülasyon teknikleri ve az sayıda entegre devre kullanılarak bakır kablonun taşıma kapasitesi sonuna kadar kullanılmaktadır (1 MHz).

DSL teknolojisinin en avantajlı yönleri nelerdir ?

Dünya üzerinde kurulu 800.000'' den fazla lokal santral bölgesinde Telefon kullanımı için oluşturulan mevcut altyapı kullanılıyor, ekstra alt yapı yatırımı gerektirmiyor,

Sinyalizasyonda özel bir dijit kullanılmıyor ( voice için 4 kHz olan standart, DSL de 1.2 MHz'' e ulaşmaktadır),

 

Komünikasyon Teknolojisinde kullanılan mevcut ve yeni çıkabilecek yöntemler DSL üzerinde uygulanabiliyor,

 

Kullanılan donanımlar aynı servisi sağlamada kullanılan donanımlarla karşılaştırmalı belirgin maliyet avantajına sahiptir.

 

 

Geniş bantın avantajları nelerdir ?

Bilgisayarınıza hiç yazılım satın almadan, internet üzerinden yazılımlar kiralayarak kolaylıkla kullanabilirsiniz.
( ASP ),

 

İnternet üzerinden kesintisiz TV kadar kaliteli film izleyebilecek, radyodan daha kaliteli ses dinleyebileceksiniz,

 

İndirme işlemleri ( download ) için harcadığımız süre 10 kat azalacak,

 

İnternet üzerinden video konferans artık kolaylıkla yapılabilecek,

 

Karşılıklı oyun oynamak çok daha kolay ve hızlı olacak.

 

 

Statik ve Dinamik IP Adresi Nedir?

Sürekli olarak bir kullanıcıya tahsis edilen ve kullanıcının her bağlantı girişiminde aldığı IP adresi statik ip adresi olarak adlandırılır. IP adreslerinin daha ekonomik kullanılması için her kullanıcıya bir statik ip adresi tahsisi yerine belirli bir IP blok‘undan kullanılmayan bir IP adresi de verilebilir ki bu da dinamik IP adresi olarak adlandırılır. Bu durumda kullanıcının her bağlantı girişiminde aldığı IP adresi farklı farklı olabilir. Statik IP genelde WEB server, mail server gibi IP adresinin başkaları tarafından bilinmesini gerektiren uygulamalar için kullanılmaktadır. Ev kullanıcıları içinse dinamik IP kullanımı daha uygundur.

ADSL Uygulamaları Nelerdir?

Bir erişim teknolojisi olduğundan ADSL üzerinden verilen hizmetler dünyada yaygın bir kullanım alanı bulmaktadır. ADSL ile yararlanılabilecek hizmetlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

İstediğiniz an video hizmeti (Video On Demand):

Bir video programına istenildiği anda online erişme ve izleme imkanı sağlar.

Video konferans:

ADSL üzerinden görüntülü telefon ve video konferans hizmetleri verilebilmektedir. Eğitim, toplantı, tartışma vb. organizasyonlarda çok uzak mesafede bulunan kişilerle çok kaliteli video konferans ortamı sağlanmaktadır.

E-İş:

Çalışanların, işyerlerinde yaptıkları işi evlerinde oluşturacakları küçük bir büro ortamında yapmalarını sağlar

E-Eğitim:

Okullarda öğrencilere sınıftaymış gibi uzaktan eğitim imkanı verir.

İnteraktif Şebeke Oyunları (Interactive Network Games):

Çok kişiyle karşılıklı oynanan bilglisayar oyunlarını oynama imkanı sağlar.

TV ve Ses Yayınları:

IP temelli şebekelere, ADSL ile erişim sağlanarak canlı TV yayını yapmak ve CD kalitesinde müzik dinlemek mümkündür.

Web TV:

ADSL web TV servisi için mükemmel bir ortamdır. Web TV’de sadece hızlı erişim değil aynı zamanda geçek görüntü iletimi de sağlanır.

ISIK NET OYUN SALONU

Isık net oyun salonu sahıbı SELCUK SARI 4096 ADSL hizmetiyle tüm müsterilerine en iyi hizmeti sunmaktadır